2008/10/27

Övergivna alkoholoffer

Folkhälsoinstitutets studie indikerar att så mycket som 900 barn i Finspång kan leva i familjer där alkoholen tar för stor plats. För en stor del av dessa 900 barn innebär alkoholen en inskränkning i möjligheterna att utvecklas till en trygg och lycklig individ. Barnkonventionens artiklar 19 och 39, men också andra, ställer krav på samhället att agera till dessa barns skydd.

Det finns även anledning att tro att Finspång följer rikets utveckling vilket innebär att antalet kvinnor som missbrukar alkohol ökat med 50 procent de senaste fem åren. För kvinnorna själva är det jobbigt att leva med denna lögn gentemot sig själv och familjen. En ökning av antalet missbrukare om 30 procent gäller för män.

Varken för barnen eller för kvinnorna och männen, i vars liv alkoholen tagit kommandot, har samhället ökat insatserna. Det stor flertalet lever okända för de sociala myndigheterna. Det är två vägar att gå: Arbeta för att minska nyrekryteringen samt att i samarbete med primärvården få till tidig intervention. En minskad nyrekrytering kräver kraftfulla åtgärder.

Det är inte brist på medkänsla för alla dessa barn, kvinnor och män som gör att ingen ökad aktivitet märks. Brist på kunskap är en orsak. Rädslan att stöta sig med folk kombinerad med feghet är den främsta orsaken som gör att varken politiker eller tjänstemän engagerar sig mer för dessa tysta och undangömda människor.

Inga kommentarer: