2008/10/02

Respekt!

Eufori är ju ett nyckelbegrepp inom mitt arbetsområde. Lustkänslan som kopplas ihop med droger av olika slag. Jo, det finns motsatsen också, massor av olust.

Men, men ... vi upplever lite av eufori jag och mina kollegor på Internationella Institutet. Pratade med Sara nyss och vi utvärderade hur vi blir betraktade idag jämfört med för 3-4 år sedan i familjen av biståndsaktörer, såväl organisationer som regering och departement. Det kan sammanfattas i ordet: Respekt.

När chefen för nån vecka sen besökte UD med en vietnamesisk delegation, talade hiv/aidsambassadören väldigt väl om oss. När en kollega var på ett avstämningsmöte inför Internationella torget nån vecka före Bokmässan, kände hon en påtaglig skillnad mot tidigare.

När allt flera organisationer tar kontakt med oss och vill ha vår assistans för att arbeta med alkoholfrågan, i Sydostasien, i Bosnien, i Vitryssland, i Afrika söder om Sahara, även i Latinamerika där vi inte har någon verksamhet alls, så handlar det om respekt. Respekt i betydelsen erkännande av såväl frågans vikt i utvecklingssammanhang som av vår kunskap på området.

I längden är det utvecklingsländerna och deras många gånger extremt fattiga befolkning som drar nytta av detta. Vi är inte ensamma om att säga att alkohol är ett utvecklingshinder. Fler och fler ser det.

Respekt, mannen, respekt!

Inga kommentarer: