2008/09/27

Bokmässa och Internationella torget

Fullt ös på västkanten. Massor av spännande seminarier på bokmässan och på Internationella torget. Vi körde ett seminarium om hiv med Sveriges specielle hiv/aids-ambassadör i torsdags med ett tydligt erkännande från UD och biståndet att vi har ett starkt 'case' i det vi hävdat om alkoholens roll i aidsepidemin.

Pratade med biståndsminister Gunilla Carlsson idag och lämnade över vårt helt nya häfte HIV OCH ALKOHOL. Hon är med i häftet i en intervju och säger klart att aidsarbetet utan att faktorn alkohol finns med i analys och strategier riskerar att förlora i effektivitet.

Fick besök i montern av en journalist på Finlands rundradio som plockade på sig allt material vi hade. Hon sade sig ha en kompis som sysslar med grävande journalistik på radion och kan vilja göra något på det vi jobbar med. Man debatterar inte alkohol i samband med utveckling och bistånd i Finland. Tänk om vårt arbete i montern lägger grunden till en debatt i Finland!! Häftigt!

Christina Doctare stod en lång stund och snackade med mig om alkoholens roll i våldet, övergreppen och massakrerna på Balkan när Jugoslavien upplöstes. Hon vill göra något tillsammans med oss om våld och alkohol. Det är vårt nya tema för 2009 så det passar som hand i handske.

Amanda på SILC, folkpartiets internationella centrum, vill att vi tillsammans startar upp ett arbete med att hjälpa alla partier i Vitryssland, som alliansens internationella organ jobbar med, att arbeta fram alkohol policies eftersom Vitryssland är i ett enormt behov av detta. Jag gav Amanda en modell som hon tyckte lät väldigt intressant. Nån gång nästa år kommer vi sannolikt att i Litauen göra ett seminarium för vitryska partier kring alkoholpolicy, hur man bygger upp en sådan, hjälper dem att göra en analys av problemets omfattning samt ger dem det vetenskapliga underlaget för vad som är effektiv alkoholpolitik.

Inte omöjligt att vi gör arrangemang kring alkohol och alkoholpolicy ihop med Afrikagrupperna nästa år också. Man ser allt tydligare de negativa konsekvenserna av alkoholen och behovet av bra alkohol policies i länderna söder om Sahara.

FN-förbundet, Kvinna till kvinna, you name it, klart att vi spelar en allt viktigare roll med vårt arbete kring alkohol som utvecklingshinder. Inte så konstigt egentligen. Det ÄR ett verkligt stort utvecklingshinder. Allt fler öppnar ögonen för det. Allt fler törs tala om det.

Internationella torget är en ovärderlig arena för oss i opinionsarbetet.

Inga kommentarer: