2008/09/18

Sluta gulla med alkoholen!

Det är lätt att bara se antingen det njutningsfyllda bruket av alkohol i trevligt sällskap eller missbruket i form av gänget runt Kristallen och Systemet här i Finspång. Min bild av alkoholen blir ju mer allomfattande än så eftersom jag dagligen tar del av forskning och studier av de negativa konsekvenserna av alkoholen totalt i samhället. Och inte bara i lokalsamhället utan i det globala samhället, särskilt med fokus på utvecklingsländer. Jag läser inte bara utan umgås från noch till med forskare, annan professionell expertis och representanter för enskilda organisationer i Sverige och utvecklingsländer.

Idag läser jag om Norge - okej, ingen utvecklingsland och kanske inte så långt borta - och EU. 40 procent av den vuxna befolkningen i Norge har blivit besvärade eller trakasserade av människor som druckit. Forskaren, Hans-Olav Fekjaer, erkänd och respekterad alkoholforskare internationellt, skriver att tog man med barn skulle det handla om mer än halva befolkningen.

47 000 kvinnor i Norge har under ett år misshandlats av en alkoholpåverkad person.

I Europa (EU 27) föds minst 1 procent av alla barn med FASD eller FASE, dvs skador under fosterperioden till följd av moderns alkoholkonsumtion). FASD/FASE ska barnet leva med resten av livet, men också familjen samt omgivningen, skolan och arbetsplatsen.

Det är verkligen dags att föra en diskussion om de totala negativa konsekvenserna av en omfattande alkoholkonsumtion. Inte bara omfattande i form av missbruk, utan omfattande i form av att alkoholen finns i allt fler sammanhang.

Inga kommentarer: