2008/09/24

Måttligt kul i Finspång

Det kommer att ta ett tag att skapa förtroende mellan (s) och den nya majoriteten. Dialogen är fortsatt dålig, kanske t o m obefintlig. Misstänksamheten mot (s) så stark att ett extra kommunfullmäktige hade utlysts till nästa vecka i den händelse att (s) skulle yrka återremiss på arvodesförslaget. (s) har ju helt ställt sig utanför processen kring den nya organisationen med sitt tjuriga beteende som de burit ända sedan i våras.

Det finns ändå en viss fräschör i agerandet även om det är de gamla kända rösterna och ansiktena som främst är uppe och steppar. Det är inte bara negativt att vara i opposition. Man får chans att klippa till och visst hade (s) förberett sig väl i arvodesdebatten men mest genom att protestera och föreslå avslag. Inga direkta alternativförslag till grundförslaget.

Men (s) vill att det ska förbli vid det gamla i stor utsträckning och de upprepade vädjandena om att rädda inläsningsarvodet kändes mera som att leta varje halmstrå för att vigga stöd för sitt avslagsyrkande. Det lustiga var att en majoritet av ledamöterna stödde förslaget att ta bort inläsningsarvodet medan (s) låtsades framstå som talesman för samtliga fritidspolitiker. Att göra det arvodet till en stor demokratifråga, som att demokratin i Finspång skulle stå och falla med det, det vann inget förtroende i salen och knappast utanför heller.

Det nya arvodesförslaget är inte hundraprocentigt i mina ögon och ska utsättas för en översyn redan inom några månader när den nya organisationen träder in. Hoppas att (s) deltar lite mer konstruktivt i debatten då. För det går undan och det måste göra det för att få allt på plats och därigenom skapa en effektivare organisation och förhoppningsvis billigare.

Jodå, vi diskuterade några spännande saker också som att göra Folkets Hus till Kulturens hus. Alla verkade positiva till tanken och gamle Folkets Husordföranden såg inte alltför ledsen ut över att det istället för 'Folkets' en dag kanske står 'Kulturens' hus på väggen.

Jo, och nye ordföranden skötte sig riktigt bra. Han var så j-a proper att det märktes att han tar seriöst på sin uppgift. Hans jungfruresa som fullmäktiges ordförande gick utmärkt.

Bara vi får gnälla oss igenom en vinter och sedan suga i oss vårkänslorna i det nyrenoverade förvaltningshuset med förbättrad teknik så blir stämningen bättre. Det blir då dags att spänna musklerna inför 2010. Hoppas de där konstruktiva och framtidsfokuserade s-en skaffar sig större talesutrymme så står vi väl ut med de gamle också - ja, och de med oss! Det är ju synd om dem med som nu inte bara ska stirra andra ledamöter i nacken utan tvingas ha våra fejs rakt i blickfånget.

Inga kommentarer: