2008/03/18

Iraks kvinnors öde

Fem år har gått sedan invasionen av Irak. För fem år sedan försökte vi få stöd för Finspång mot krig i Irak. Men inbjudan till andra partier vann dåligt gehör. Antingen var det sällskapet eller så var det frågan. Engagemanget saknades i Finspång hursomhelst.

Idag har Irak mellan 2 och 3 miljoner änkor, vars möjligheter till utkomst är kraftigt begränsad. 24 år under Saddam och 5 år därtill med amerikansk ockupation har slagit sönder samhället. Var tionde kvinna är änka och villkoren för kvinnor är till och med sämre idag än under Saddams tid. I den sydöstliga staden Basra har ett 40-tal kvinnor dödats senaste månaderna för att de brutit klädselregler. Antalet icke läskunniga kvinnor har ökat från 2% på Saddams tid till 27% idag.

Allt fler amerikaner säger det också: Att vinna kriget det var ganska lätt gjort, det tog tre veckor, nu har vi hållit på i fem år att vinna freden.

Så här på femårsdagen av invasionen och med bara två veckor sedan det var Internationella Kvinnodagen måste domen bli: Ett enda stort misslyckande!

Inga kommentarer: