2008/03/09

Noaks ark, hiv o alkohol

Noaks ark har en väldigt bra kurs om hiv/aids. Inte för att jag blev inbjuden för första gången i sådana sammanhang att föreläsa om kopplingen alkohol-aids, utan generellt. En översikt över aidssituationen i världen idag (kolla förresten UNAIDS 2007 AIDS epidemic update på www.unaids.org), ett bra pass om SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, läkemedelsbeskrivning med en mycket pedagogisk Farm Dr Jenny Ekengren och så Maria Winbergs film om Carolines resa hem till Kenya för att lyfta stigmadoket i hennes hemby där man pratar om aids men där ingen träder fram.

Det som gläder är att det jag jobbat med i snart tre år vinner alltmer acceptans. En framgångsrik bekämpning av aidsepidemin måste innehålla planer, strategier och åtgärder som riktas direkt mot alkohol också. Nu fattas bara att Sveriges nya aidsstrategi kommer att innehålla centrala skrivningar om alkohol också och inte bara parentetiskt.

Jo, det ska sägas att det finns ljus i aidsmörkret. Även om få aidssjuka ännu får läkemedel så blir det alltfler och vissa länder har idag ingen ökning i antal smittade medan i andra länder sjunker dödligheten.

En intressant observation från kursen var att för oss över 40 är AIDS fortsatt förenat med död medan det för 20-åringar inte är det mer än marginellt eftersom risken att dö i AIDS är väldigt liten i Sverige idag. En av deltagarna som varit svårt AIDS-sjuk för några år sedan satt där och såg fullt frisk ut.

Inga kommentarer: