2008/03/10

Nya utmaningar - Vitryssland

I veckan ska Helen (min chef) och jag sätta oss med representanter från Adptionscentrum och diskutera ett samarbete i Vitryssland. Adoptionscentrum jobbar med att stödja familjer och ge barnhemsbarn familjeboende i stället för barnhemsboende. Projektet syftar alltså inte till att barn ska adopteras av svenska familjer.

Det handlar om socialt föräldralösa barn, barn som har de biologiska föräldrarna i livet men inte kan växa upp hos dem. Huvudorsaken till detta anges vara alkoholproblem. Mellan 25 000 - 30 000 barn i Vitryssland är socialt föräldralösa och i nästan samtliga fall är alkohol boven. Varje år tillkommer det 5 000 - 6 000 barn.

Vi har ombetts att bistå Ad-centrum med vår expertis på området. Här finns det hur mycket jobb som helst och det blir både förebyggande arbete, kamratstöd och familjeklubbar skulle jag tro, metoder som vi jobbar med.

Vart man sig än vänder skördar alkohol tusentals offer. Vi får se hur samarbetet utvecklas och omfattningen. Vitryssland är ju en diktatur och en del av arbetet består i att samarbeta med myndigheter. Nödvändigt arbete - för barnens skull alltså - men säkert inte oproblematiskt.

Inga kommentarer: