2008/03/20

Smärtsamma politiska beslut

Det är smärtsamt att fatta politiska beslut. Ständigt prioriteringar - aldrig räcker pengarna på något vis till allt man känner är angeläget. Rättvisan får vänta, på några områden kommer den att få vänta länge än. Hur ska man, som ett exempel, fylla gapet på nästan 100 000 kr i årsinkomstskillnad grundat på kön?

Vi står inför ett beslut i kommunen kring förskolan i Hävla, i norra delarna av kommunen. Ett till synes enkelt beslut eftersom det finns så få barn så det räcker egentligen inte till för en separat förskola. Men det finns de som föredrar den lilla enheten med stor trygghet, med en lugn och positiv arbetsmiljö som är hälsobefrämjande för såväl personal som barn. Förskolan står också lite som symbol för det sista av samhällsservice på orten och landsbygden har ett berättigande också. I vårt landsbygdspolitiska program uttrycker vi att vi vill utveckla landsbygden, men de kommunala initiativen är få. Ofta handlar det om lokala utvecklingsgrupper som byråd som fixar sådant.

Alltså - beslutet om förskolan i Hävla togs inte igår utan ges en respit på ytterligare en månad för att belysas från ytterligare aspekter utöver det som från humanistiska nämndens front ter sig självklart - att lägga ned förskolan.

Inga kommentarer: