2008/05/26

16 år för rösträtt i kommunen

Martin Nyberg motionerar om att sänka rösträttsåldern till 16 år för valet till kommunen. En tanke som har mycket positivt i sig. Nu tror jag inte att det räcker med att sänka åldern för att öka engagemanget bland de yngsta, det krävs mer. Men det skulle onekligen på ett helt annat sätt stimulera ämnet samhällskunskap i grundskolan att ta upp inflytande för ungdom.

Martins motion bör inte beredas enbart i demokratiberedningen och sedan av kommunstyrelsen. Den ska givetvis tillställas elevråden på våra två gymnasier och våra två högstadieskolor.

Jag har själv tidigare talat för en sänkning i samband med att Rädda Barnens ungdomsförbund väckte frågan för något år sedan. Självklart kommer alla korparna att kraxa om att tonåringar inte är mogna att rösta. Det är dom visst! De har åsikter och många gånger väldigt friska åsikter om hur samhället ska formas. Framför allt behöver vi ha unga röster som uttrycker hur samhället ska byggas för att bli bra också för ungdomar. Varken fritidsutbudet eller arbetslivet är särskilt väl utformat för att möta unga människors behov. Räkna med mitt stöd, Martin!

1 kommentar:

Anonym sa...

Rätt intressant att inte ett enda av partierna i Finspång har en aktiv ungdomsförening. Det borde vi vara ganska så ensamma om.