2008/05/21

Gäller mänskliga rättigheter även kvinnan?

Igår publicerade WHO sin Health Statistics 2008. Jag kastar mig naturligtvis över pdf-filen och scannar den på alkoholdata men den innehåller inget nytt och revolutionerande. Konstaterar att uppgifter från Uganda saknas. Uganda är känt för att ha den högsta alkoholkonsumtionen/capita i världen.

Men det som upprör är att läsa hur lite man åstadkommit för att kraftigt minska mödradödligheten i världen. 99 procent av alla kvinnor som dör under graviditet eller vid förlossning bor i utvecklingsländer. 536 000 kvinnor!!!! Det är svindlande tal.

I utvecklingsländer rakt över dör ca 450 kvinnor per 100 000 födslar av komplikationer under graviditeten eller i samband med eller direkt efter födseln. I Afrika söder om Sahara är det 900. I Somalia 1600!!!!!!

Att bli mor är ett stort risktagande i dessa länder. I industriländerna är siffran - ja, jag skriver siffran eftersom det är EN siffra bara - 9 per 100 000. I Sverige är vi nere under 7.

Men alkoholen finns med även här på ett hörn eftersom många av dessa födslar i utvecklingsländer inte är vad kvinnan önskar utan vad hon tvingats till. Och tvånget som många gånger handlar om direkt våldtäkt är ofta kopplat till att mannen druckit alkohol. Skulle man sedan räkna in de kvinnor som hivsmittas och senare dör eftersom det inte finns pengar till bromsmediciner, ökar talen ytterligare. Alkoholen är en del av den höga för tidiga dödligheten bland kvinnor.

Kvinnans rätt till sin kropp och sin sexualitet, ja överhuvudtaget till mänskliga rättigheter, är en angelägenhet även för oss män.

Inga kommentarer: