2008/05/10

Sexuellt våld mot kvinnor

Egentligen borde vi varje dag prata om det sexuella våldet mot kvinnor. Det förekommer dagligen i stor skala och tar sig många uttryck.

När unga killar och vuxna män via webkameror manipulerar unga, osäkra tjejer som är på jakt efter sin sexuella identitet och som saknar ansvarstagande mentorer i sin omgivning, då är det ett uttryck för det sexuella våldet riktat mot kvinnor. Ibland luras flickorna till fysiska möten, vilken hänt en bekant till mig, vars minderåriga dotter tillbringade en natt på hotell med en vuxen man. Dessbättre hann det bara bli ett tillfälle och ingenting hände.

Aidsepidemin sprids i första hand av män men drabbar kvinnor i högre grad än män. 60 procent av alla nysmittade är kvinnor och i åldersgruppen under 25 år är så mycket som 75 procent kvinnor. Hivspridningen sker ibland i samtycke mallan man och kvinna med i Afrika söder om Sahara tar mannen ofta det han vill ha, särskilt om han är alkoholpåverkad.

Jag återkommer med mera om Katrin Kielos senaste bok om våldtäkt som ger ytterligare dimensioner på underordning och våld.

Inga kommentarer: