2008/05/25

Finspång följer WHOs beslut

I veckan som gick fick vi kvitto av Världshälsoförsamlingen på att vårt arbete på Internationella Institutet är såväl legitimt som angeläget.

Delegaterna uppmanade även WHO - i ett beslut - att intensifiera arbetet med att minska riskfyllt bruk av alkohol, som är den femte främsta riskfaktorn för död och sjuklighet i världen. De uppmanade också WHO att utveckla en globala strategi för detta ändamål. Arbetet med strategin ska inledas omedelbart och medlemsstaterna kommer att konsulteras under processen att få fram ett förslag. Resolutionen begär även att WHOs generaldirektör rådgör med organisationer för regeringssamarbete, hälsoarbetare, enskilda organisationer och ekonomiska aktörer om hur de kan bidra till att minska riskfullt bruk av alkohol.(Utdrag ur pressmeddelande från WHOs generalförsamling.)

I det här perspektivet är det intressant att gå från det globala perspektivet till lokala. På onsdag kommer Finspångs kommunfullmäktige att anta ett nytt drogpolitiskt program som brottsförebyggande rådet arbetat fram. Målen i det programmet och bakgrundsmaterialet anger tydligt att en minskning av drickandet i hela befolkningen är vad som ska verkställas. Helt i linje med WHOs målsättning. Varje år ska nämnderna redovisa hur man arbetat med detta och vad man uppnått.

Ena stunden i hela världen, andra i lilla Finspång med 21 000 invånare. Snabba kast men väldigt intressant.

Inga kommentarer: