2008/06/05

Accra - Är vi på rätt väg?

Om några månader samlas biståndseliten (om man får kalla det så?) i Ghanas huvudstad Accra. Det man ska göra är att se om Parisagendan från mars 2005 följs eller om de gamla givarstrukturerna med villkor och styrning lever kvar.

För det Parisdeklarationen lade fast var att ansvaret för utvecklingen i de fattiga länderna måste ägas av mottagarna av biståndet, inte av givarna. Mottagarländerna utfäste sig att genomföra politiska och ekonomiska reformer. Givarländerna att bättre anpassa, samordna och fokusera biståndsinsatserna. Det är det som samlas under beteckningen biståndets effektivitet.

Sveriges bistånd håller på att förändras. En del av den förändringen hälsas välkommen. Färre länder för det bilaterala biståndet och fokusering är egentligen positivt. Att det svenska biståndet bjuds ut till näringslivet i större utsträckning, används både för flykting- och fredsinsatser och att regeringen slängt fram tanken om en 20-procentig egeninsats för enskilda organisationer, det är verkligen ingen positiv förändring.

Skäms, biståndsminister Gunilla Carlsson! Såna påhitt vill vi inte se! Du vet själv att samarbetet mellan det civila samhället i Sverige och dess samarbetsländer är ovärderligt för den demokratiska utvecklingen. Det är ju sånt ni inte klarar alls lika bra själva.

Inga kommentarer: