2008/06/08

Värdelöst för kvinnor att strejka

Nu är det väl bevisat! Offentliganställda kvinnors försök att strejka sig till status och jämställda löner lyckas bara inte, Vårdförbundets strejk 1995, kommunals strejk 2003 och nu 2008 vårdförbundets strejk.

Uppskrivningen av lönerna förändrar inte löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Det man vann med strejken var högst marginellt till priset av en halvtömd strejkkassa. Andra avtalsrörelser har gett minst det vårdförbundets anställda får, varför strejken blev ett slag i luften.

Jämställdheten tog en hel del stora steg i slutet av förra seklet men nu verkar det som att det är svårt att komma längre. Offentligsektorn löper risk att halka efter allt mer och få om ens några unga män kommer att söka sig till utbildning inom sektorn skola, vård och omsorg. Idag är tre av fyra lärarstuderande kvinnor. Andelen killar på utbildningar inom vård och omsorg är lägre än i lärarutbildningen. Statusen på sektorn sjunker fortlöpande. Lönerna matchar inte den privata sektorn.

Det finns en risk att vi kommit till ett läge där det är svårt att komma längre på vissa områden när det gäller jämställdhet. Kvinnan kommer för överskådlig tid att förbli underlägsen och underställd mannen på avgörande områden i samhället. Mannen kommer inte att lämna från sig makten!

Mina försök att ta fram de här orättvisorna i ljuset i Finspång för att få debatt och förändring har hittills klingat ohörda eller rättare sagt motarbetade. Det blir en jämställdhetsdebatt i september i fullmäktige. Får väl ladda, men är djupt skeptisk.

Inga kommentarer: