2008/06/20

KATASTROFLÄGE!!!

Helt oacceptabelt! Finspång tillhör det absoluta bottenträsket resultatmässigt vid grundskolans slut. I den nyss utkomna skriften Öppna jämförelser 2008 Grundskolan från SKL, Sveriges kommuner och landsting, framställs Finspång i en generande och bekymmersam dager. Det genomsnittliga meritvärdet för elever som går ut nian placerar Finspångs skolor på plats 273 (255). Med justering för det som kallas modellberäknat värde sjunker vi ännu djupare i träsket till plats 286 (278). (Parentesen är förra årets värde.)

Finspång har plats 286!!! Herregud, det finns bara 290 kommuner i landet. Det här är verkligen katastrofala siffror. De här siffrorna sitter jag och har politiskt ansvar för!

Resultatet för elever som uppnått målen i samtliga ämnen vid grundskolans slut placerar oss på plats 251 (250) och med justeringen på plats 271 (274).

Det intressanta är att för tidigåren i skolan upp till åk 5 är resultaten och placeringen inte lika dåliga. I de nationella proven för femman hamnar Finspång på plats 70 (22) i ämnet matematik, plats 29 (83) i engelska och plats 110 (151) i svenska. Sedan händer något. Kvaliteten och resultaten sjunker kraftigt de sista fyra åren i grundskolan. Eleverna faller igenom och rasar ner till botten. Andelen behöriga till gymnasieskolan är något bättre än de värsta siffrorna ovan. Där ligger vi på plats 241 (215), men även det är oacceptabelt.

Vi satsar förhållandevis mycket pengar men får dåligt betalt i betygspoäng. Det placerar oss på plats 236. Det är uppenbarligen inte pengarna det beror på. Och lärarnas utbildningsnivå ligger ganska precis på rikssnittet så där finns inte heller den enkla förklaringen.

Här behövs en helt öppen och självkritisk analys av skolans arbete och de insatser som gjorts på senare år. Den analysen måste alla vara beredda att delta i – öppet och självkritiskt. Några av insatserna leder oss säkert på rätt väg men mycket återstår att göra. Attityden till resultaten som redovisas i SKLs skrift har avgörande betydelse. Fokus på vad som kan göras eller fokus på att försvara sig?

Äpplet, tjuren eller katten? Mitt fokus ligger på vad som kan göras. Jag väljer äpplet och tjuren. Alla kommer inte att bli glada åt det som måste sägas.

Inga kommentarer: