2008/06/08

Vänsterpolitik för rättvisa

Tre utmaningar talar Lars Ohly om. Sitter just (8 juni kl 16.20) och tittar på webben på sluttalet från partiets kongress i Norrköping. De tre utmaningarna är
1. Klimatfrågan. Vänsterpartiet, säger han, har idag den mest framsynta och radikala politiken på klimatområdet. Det gäller energiforskning, infrastruktursatsningar m m.
2. Rättvis fördelning. På område efter område flyttas idag kapital över till dem som redan har. Det sker genom avknoppning, privatisering av sjukvård, skolor m m, förändring av fastighetsskatt osv.
3. Demokrati. Alltmer ägande går över i privata händer. Allmän egendom säljs ut. Kapitalet tar inte hänsyn till miljö, till fackliga rättigheter och andra mänskliga rättigheter m m om det inte måste. Kontrollen över ägandet måste i större utsträcknng återföras till folket.

Det är inte längre någon tvekan om var Lars Ohly står i demokratifrågor. Men för vänsterpartiet gäller det, som han säger, inte bara den politiska demokratin, utan också den ekonomiska demokratin. Fastighetsskatteförändringen gjorde rika villägare i storstadsförorterna rikare och villägare ute i landet blev ofta utan vinst på förändringen. Fredrik Lundberg, den fattiglappen, tjänade 40 miljoner på ett bräde.

Fördelningen av det goda så att det kommer alla till del. Det är det som är socialism och den socialism som vänsterpartiet står för kan sammanfattas i: Mycket mer demokrati, sade Lars Ohly.

Inga kommentarer: