2008/06/03

Bristen på jämställdhet dödar

När man ser ut över världen tar sig bristen på jämställdhet väldigt brutala uttryck. Till och med vid naturkatastrofer får kvinnor betala ett långt högre pris till följd av de roller som följer med könet.

Vid tsunamin för snart fyra sedan var 70-80 procent kvinnor. Vid cyklonen som drabbade Burma för några veckor sedan görs uppskattningar om samma förhållande. Vid en cyklon som drabbade Bangladesh var upp emot 90 procent av de 140 000 som dödades kvinnor.

Förklaringen ligger till stor del i att pojkar får lära sig simma medan flickor inte får göra det. Pojkar är också duktigare på att klättra och kan rädda sina liv därigenom. Att sedan män kan rusa iväg utan att skyla sin kropp när en katastrof plötsligt slår till medan kvinnor måste täcka kroppen helt eller delvis får rollerna att framstå som helt absurda.

AIDS-katastrofen drabbar till 60 procent kvinnor och i nysmittandet bland unga människor är 75 procent kvinnor. 20 miljoner flickfoster har aborterats i Kina och Indien och framkallat svåra kvinnounderskott i vissa delar av dessa länder, som på landsbasis närmar sig 9 kvinnor på 10 män. Var tjugonde minut dör en kvinna i Pakistan i samband med graviditet eller förlossning. 150 nigerianska kvinnor dör av samma skäl dagligen.

Representationen av kvinnor i svenska företagsstyrelser har sjunkit till 1 av 6 och i Finspång är det en massa män som styr förutom att vänsterpartiets Elisabet Rehn tar plats. OK då, Berit Martinsson som kommunfullmäktiges ordförande är kvinna hon också. Annars är Finspång också en mansdominerad värld även om kvinnorna där kan simma lika bra som män, fast är förmodligen sämre på att klättra i träd.

Inga kommentarer: