2008/06/11

(s) är Grekland och (v) Sverige

Den politiska dialogen i Finspång är för närvarande lite spänd och infekterad. Det blir lätt såväl överdrifter som brösttoner.

I dagens Folkbladet säger Conny Eriksson att fullmäktige sidsteppas och att demokratin är i fara. Men jag erinrar mig att Finspångs arbetarkommun för längesen ställt fullmäktigedebatt, som ett instrument i demokratins tjänst, offside. Det var en annan tung socialdemokrat som för några år sedan yttrade i fullmäktige att ett beslut i den socialdemokatiska arbetarkommunen inte kan ändras. Det föranledde mig att föreslå att göra om alla fullmäktigeärenden till rapportärenden eftersom debatt och omröstning var helt överflödig med en (s)-majoritet (som det var då).

Visst kan Conny Eriksson ha synpunkter på hur en fråga hanterats men han ingår i en kultur där fullmäktiges makt i alla tider begränsats av beslut i arbetarkommunen. Ända till dess att valet 2006 tvingade (s) att skaffa sig en partner för att nå majoritet vilket också avslutade arbetarkommunens monopol.

Peter Fransson i sin tur framförde i tisdagens Folkbladet att (s) "aldrig är säkra på att de är överens med vänsterpartiet förrän de kommer till fullmäktige". Vi har samverkat i ett och halvt år och hanterat en lång rad frågor. I den absoluta merparten har vi varit överens och i ett relativt fåtal inte kunnat enats. Inte sällan har oklarheterna berott på kommunikationssvårigheter inom (s), inte på att (v) nyckfullt och plötsligt kastat om i en fråga, som Fransson hävdar.

Jag såg på fotbollsmatchen Sverige - Grekland igår. Det känns som att (s) är Grekland och (v) Sverige. Dålig fart framåt, tveksamhet och få initiativ hos (s) och Grekland. En defensiv inställning. Bristande kommunikation och dåliga passningar inom laget. Bra för fyra år sedan.

Från första början var (v) och Sverige piggt på initiativ, bra på att hålla ihop laget. Hårt arbetande och några spelare på topp. Variation och flexibilitet. Inriktade på resultat som också nås. Och ett massivt stöd från läktaren.

Men vi har tuffa utmaningar. Nästa match mot Spanien i fotbollsEM kan nog liknas vid dusten med budgeten för 2009 och 2010. Det kommer att kosta på. Skulle Sverige förlora mot Spanien så grämer det förstås svenska folket. Men matchen med budgeten måste vi klara även med ett fotbollsnederlag i lasten.

Inga kommentarer: