2008/06/09

Blir man mörkrädd?!!!

Det ingår i mitt jobb att dammsuga nätet, institutioner och organisationer på statistik och forskning om alkohol. En av de mest skrämmande nedslagen, fast jag är rätt härdad efter att ha jobbat med alkoholfrågan ett helt liv, är att ta del av förekomsten av FAS-barn i Sydafrika.

I en studie som jag tog del av för något år sedan från västra Kapprovinsen visade sig vart 20:nde barn vara skadat av moderns drickande under graviditeten. Nu tar jag del av en studie från norra Kapprovinsen där man anger att 122 barn av 1000 har drabbats av FAS (fetalt alkoholsyndrom) eller FAE (fetala alkoholeffekter). FAE kan lite slarvigt kallas för FAS light. Vart åttonde barn har som foster skadats av alkohol. VART ÅTTONDE BARN!!!!!!!!!

Sverige är fantastiskt! Mindre än ett barn på tusen föds med FAS här, dvs <100/år. Vi får hoppas att blivande mödrar i vårt land inte börjar kompromissa med budskapet att graviditeten ska vara fri från alkohol. Men trycket att dricka är hårt och hur många blivande fäder ställer solidariskt upp och skippar årgångsvinet eller sponken under graviditeten?

Inga kommentarer: