2008/02/12

Apartheid ett "vaccin" mot aids

Hade Sydafrika haft kvar apartheidsystemet hade aidsepidemin i landet haft en långt mindre omfattning. I och med frigörelsen kunde män som tidigare bara besökt hemorten en gång om året göra flera besök och därigenom spreds epidemin snabbare.

Hiv sprids också genom våldtäkter och vi har lärt oss från konflikterna i Rwanda och på Balkan i början av 1990-talet att våldtäkter sattes i system. Trots detta visar det sig att epidemin bromsas upp i konflikter, sannolikt på grund av minskad mobilitet. Möjligheterna att röra sig begränsas kraftigt av oroligheterna och på så sätt begränsas spridningsvägarna.

Självklart är inte apartheidsystem och inbördeskrig med etnisk rensning något man önskar, men det är intressant att upptäcka oväntade effekter av sådana faktorer på epidemins utveckling. På torsdag träffas vi återigen i nätverket Forum hiv/aids. Jag kommer återigen att lyfta alkoholens roll och vilken potential det kan finnas i att bistå utvecklingsländer att utrusta sig med en restriktiv alkoholpolitik. Vi ska alla organisationerna gemensamt agera rådgivare åt biståndsministern under våren när Sveriges nya strategi för att arbeta med hiv/aids i utvecklingssamarbetet ska utformas.

Inga kommentarer: