2008/02/14

Våldet en könsfråga?

Ibland känns det som att vi kommit långt med jämställdheten. Vid andra tillfällen, som när jag läser på UNIFEMs hemsida, funderar jag på om det inte är våldsamt långt kvar.

På UNIFEMs hemsida kan man läsa att var tredje kvinna i världen kommer att uppleva eller har upplevt våld inkl sexuellt våld under sin livstid. Detta är inget som gäller för utvecklingsländer speciellt. Västerlandet är inte mindre utsatt tycks det. En undersökning i Schweiz bland 1200 15-åriga tjejer visar att 20 procent blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp!

Så sent som igårkväll pratade jag med en bekant som jobbar som lärare. Hon hade vid två olika tillfällen nyligen haft mycket otrevliga och kränkande upplevelser. Killar i förskoleklass har tafsat henne i underlivet. Var har dessa killar fått sådana mönster från? Vad råder det för syn på kvinnor i deras uppväxtmiljö?

När ska vi betrakta kvinnan som en oss jämbördig person med rättigheter att slippa kränkningar från sexuella anspelningar till våldtäkt? Vi måste prata mer om detta för att vaccinera uppväxande killar från denna förskräckliga kvinnosyn som genererar ständigt nya våldtäkter.

Inga kommentarer: