2008/02/03

Inbördeskriget i Sri Lanka eskalerar

För fyra veckor sedan förutspådde jag att attackerna mot civilbefolkningen i södra delarna av Sri Lanka kommer att öka som en fas i en alltmer kritisk situation i landet. Regeringen sade upp vapenvilan som formellt upphörde 15 jan. Orsaken var att kunna gå för fullt krig mot gerillan, tigrarna, i norr. Regeringsarmén, flyget och flottan har öppnat 4-5 fronter mot gerillan, med förhoppningen att kunna besegra den en gång för alla.

Jag förutspådde då att det ökade trycket i norr gör att gerillan ökar antalet attacker med självmordsbombare och andra bombdåd i huvudstaden Colombo och övriga delar av södra Sri Lanka. Busssprängning i lördags, på söndagen handgranat inkastad i Dehiwela Zoo (djurparken i Colombo) och bombsprängning på tåg inne i Colombo med minst 11 döda och 90 skadade. Så som den tamilska civilbefolkningen drabbas av de ökade attackerna i norr, får nu civila singaleser lida. Syftet med attackerna i söder är klart: Säkerheten i söder kräver förstärkningar och kan minska trycket i norr.

Världen sitter på läktarna och idag 4 februari är det Sri Lankas nationaldag där man med grandeur firar 60 år av sjävständighet på Galle Face Green i huvudstaden utan att ännu ha skapat det 'Dhamma dvipa' som landets förste president J R Jayewardene hade som valspråk: Ett rättvist samhälle. Den dagen man slår in på 'dhamma dvipa'-vägen så är man lösningen på konflikten på spåren.

Inga kommentarer: