2008/02/04

Tobak, javisst, men folkölet då?

Folkhälsoministern Maria Larsson har kommit med förslag om en skärpning av tobakslagen så att försäljning till minderåriga betyder höjda bötesstraff. Intressant och välkommet! Att sälja en substans som är så berondeframkallande och så giftig att den dödar varannan konsument i förtid, det är klart att det ska kännas att sälja den i strid med lagen.

Men, men!! Under mer än hälften av de senaste 25 åren har jag varit med och organiserat ålderskontroller av ölförsäljning i butiker. Vid alla tillfällen har mer än hälften av butiker och mackar inte skött sina åtaganden. De har sålt till de minderåriga UNF-are jag haft med mig. Vid något tillfälle har det varit 13-åringar.

Endast undantagsvis har den som sålt folköl till minderåriga i vårt land bötfällts. Ändå är även folköl en substans som är beroendeframkallande och giftig. Men den har också en social dimension där dem minderårige som dricker folköl löper större risk att bli brottsling eller brottsoffer, eller att råka ut för olyckor, än den minderårige som inte dricker.

Ministern måste få en fråga om inte åldersgränsen för öl förtjänar samma skärpta tillämpning av lagstiftningen som tobak. Hittills har det varit i stort sett ofarligt att sälja öl till minderåriga.

Inga kommentarer: