2008/02/24

Hedersrelaterat våld

Vad är hedersmord för dig? Vad tänker du på? Tänker du på mordet på Riccardo Campogiani på Kungsholmen i höstas? Eller går tankarna till Mellersta Östern?

Ett av TVs mest högklassiga samhällsprogram f n är "Beckman, Can & Ohlson" i TV2. Samtida, högaktuella frågeställningar belyses med intressanta personligheter. Senast diskuterade programledaren Elisabet Ohlson (Ecce homo, du vet) begreppet 'hedersmord' bl a med författaren Theodor Kallifatides och Arenas redaktör Nisha Beshara.

Den s k hederskulturen med kvinnans kyskhet har med social status att göra, sade Nisha Beshara. Med ökat välstånd och fler möjligheter till utbildning, yrkeskarriär m m i Södertälje, den assyriska, beskrev Nisha Beshara hur kvinnans kyskhet inte alls spelar samma roll för den sociala statusen idag som för 20 år sedan.

Nisha Beshara och Theodor Kallifatides var också överens om att mordet på Riccardo Campogiani i lika hög grad är hedersrelaterat liksom andra mord med den beteckningen. Det gäller att inte tappa ansiktet inför omgivningen, kompisar och en publik, när unga män slåss. Men då kallas det inte hedersrelaterat, utan ungdomsvåld. Men det är lika hedersrelaterat som förlusten av den sociala statusen för en familj när kvinnans kyskhet hotas. Vi tycker det låter konstigt men det hjälper oss att förstå mer och döma mindre. Även om vi inte accepterar våldet.

Theodor Kallifatides kommentar om att det är faktiskt relativt få invandrargrupper som bär på den här hederskulturen kring kvinnans kyskhet, den är också högst relevant.

Programmet är väl värt att se på webben. Det innehöll mycket mer tänkvärt. I morgon måndag 25 feb ska det handla om konsumtionshysterin.

Här har du länken:
www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=81359&lid=Beckman,_Ohlson_ochamp;_Can&from=menu

Inga kommentarer: