2008/02/17

Extremistpartier i lokalpolitiken

Från och till kommer Sverigedemokraterna upp på den lokala agendan. De hölls borta från lokalpolitiken i Finspång - med något tiotal röster vill jag minnas. Vernon Bogdanor, professor i statsvetenskap vid Oxford university, säger så här om extremistpartier:
Enda sättet att besegra extremistpartier är att krossa deras argument i valrörelser, inte att mixtra med valsystemet för att utestänga dem. Men framför allt måste regeringarna undanröja de omständigheter - hög arbetslöshet och socialt utanförskap - som ger upphov till extremism.

Vernon Bogdanor bygger detta på analyser av hur man hanterat Front National i Frankrike, National Front i Storbritannien, av nazismens framväxt i Tyskland m m. Han har också studerat och analyserat situationen i kommuner i södra Sverige.

Om två år är det ny valrörelse. Frågan om hur (sd) ska mötas aktualiseras. En motion om valkretssystemet i Finspång kommer lika säkert, eftersom systemet med två valkretsar oftast gynnar stora partier som blir överrepresenterade.

För det första är jag övertygad om att Finspång slipper se (sd) i kommunfullmäktige. För det andra tror jag det beror på att Finspångsborna inser att det inte går att bygga ett samhälle och en trovärdig politik främst på att tycka illa om andra människor.

Inga kommentarer: