2008/02/01

Stå på dig, Johanna

På kort tid har vi sett två fall här i Finspång där myndigheter är onödigt besvärliga med medborgare. Det ena är Gun-Britt och Försäkringskassan, det andra kaféentreprenören Johanna. Visst är det bra med nogranna tjänstemän på försäkringskassa och skatteverk, men någon form av flexibilitet måste det ju finnas.

För en del tjänstemän tycks det vara viktigare att krypa för reglemente och överordnade och vara duktig än att vara praktisk, konstruktiv och flexibel. Myndigheter har sin uppgift men ska ju inte i varje läge och till varje pris sätta käppar i hjulet. Ett regelverk faller inte samman om man ibland hittar vägar,om man anstränger sig lite.

Vi människor gör ju fel ibland. Det är mänskligt att fela. Att som Johanna missa personalliggaren i en stressig situation är mänskligt. Men varför finns det tjänstemän som inte strävar efter att vara gudomliga och förlåter. Jag är övertygad om att en varning varit till samma nytta och att Johanna, om hon fått reda på vad en förnyad miss skulle kosta, aldrig mer skulle missa personalliggaren.

I ärlighetens namn ska sägas att det finns också gudomliga tjänstemän på våra myndigheter.

Skatteverket! Släng inte ut barnet med badvattnet!
Försäkringskassan! Ecce homo! (Se människan!)

Inga kommentarer: