2008/01/30

Nyumba Nthobu

För ett par år sedan lät vi (mitt jobb alltså) några unga kvinnor vid Viktoriasjön i Östafrika göra några filmer om sånt de tycker är viktigt för dem. En av filmerna blev den om Kvinnor som gifter sig med kvinnor.

Hos Kuria-folket i Musoma i nordvästra Tanzania existerar äktenskap mellan kvinnor. Det är inte för att Kuria-folket accepterat homosexualitet, utan denna företeelse har andra orsaker.
Enligt kulturen måste en kvinna bo tillsammans med någon. En gammal ensamstående kvinna kan välja att ta en yngre kvinna till sin hustru, om hon har råd att betala hemgift. För den äldre kvinnan är detta ett sätt för henne att få någon som tar hand om henne eller få någon som arbetar i hushållet. Den yngre kvinnan ses ofta som en dotter

Men mest intressant är kanske orsaken till att de yngre kvinnorna väljer att gifta sig med äldre kvinnor istället för med män. Svaret är våld. Män som slår kvinnor är ett stort problem i Tanzania, inte bara hos Kuria-folket.

Jag kom att tänka på den filmen när jag skrev föregående blogg. Mäns våld mot kvinnor, ja mäns våld, tycks finnas överallt på vår planet.

Inga kommentarer: