2008/01/15

Att köpa en minister

Har ägnat eftermiddagen åt att läsa ett utkast till alkohollagstiftning i Uganda. Det är signerat av Steven Malinga, hälsominister.
Jaha? Och? Vad är det som är intressant med det då?

Jo, det faktum att det är en konsult inhyrd av ICAP, alkoholindustrins intresseorganisation, med bas i Washington, som skrivit utkastet. Nu har jag lusläst det och finner det nedsölad av industrins formuleringar, favoritbegrepp och argument. Texten i det här utkastet är inte folkhälsoinriktad. Jo, vid första anblicken kan den tyckas vara det. Men vid närmare granskning ser man att det överallt står hur alkoholen ska värnas, dryckesvanorna odlas, hälsoeffekterna (?) erkännas, individens frihet respekteras. Industrin ska dessutom konsulteras i alla sammanhang samt ha plats i olika organ.

Fokus ska vara på symptom och inte på orsak. Fokus ska inte vara på folkhälsa utan på skademinimering. 'Moderat konsumtion' ska uppmuntras - däremot inte att inte dricka. Endast på en rad står det att den som inte vill dricka ska respekteras för sitt val, medan det på säkert hundra rader står hur alkoholen ska skyddas och 'moderat' konsumtion uppmuntras. Alkoholkonsumtion ska således inte begränsas utan uppmuntras. Det är bara det rena missbruket som ska motverkas. (Ofta med åtgärder vi vet inte är verkningsfulla.)

Alkoholskatter? Nej, glöm det! Finns inga förslag till hur man ska använda sig av beskattningsinstrumentet.
Tillgänglighetsbegränsningar? Glöm det! Varför ska man krångla med sånt?

Två av de vetenskapligt bevisat och erkänt mest effektiva metoderna att begränsa alkoholskadorna finns inte med i förslaget till lagtext.

Jag tror jag skrivit om det tidigare.
Vem skulle sätta Bofors att besluta om försvarspolitiken i vårt land?
Vem skulle ge läkemedelsindustrin 'carte blanche' att skriva läkemedelsförordningen?
Vem skulle ge petroleumindustrin ansvaret för miljöpolitiken?

Jag blir upprörd! Ännu mera upprörd blir jag av tanken på att vår handelsminister vill släppa alkoholindustrin fri att härja i utvecklingsländerna. Hon blundar. Ett gammalt erkänt trick att lösa problem.

Inga kommentarer: