2008/01/29

PGU - lätt sagt men knappast gjort

Strax före jul 2003 antog riksdagen det som fick beteckningen PGU, Politik för Global Utveckling. I september 2004 gick regleringsbrevet ut (kanske ett omen att det tog 9 månader från beslutet). PGU betyder att det ska råda samstämmighet mellan beslut som rör Sveriges alla politikområden och bistånds- och utvecklingspolitiken. Ett beslut på handelsområdet som motverkar biståndsmålen ska alltså inte kunna fattas.

2005 lovprisas Sverige av OECDs biståndskommitté, DAC, för ett innovativt och ambitiöst sätt att ta sig an utvecklingsfrågorna. Ännu en gång leder Sverige övriga världen, uttrycker DAC. Och ännu, 3,5 år efter regleringsbrevet, syns knappt krusningar av PGU.

Häromdagen födde Gunilla Carlsson nästa baby i samma kull, eftersom den första dog före 5 års ålder och sålunda belastade millenniemålet om minskad barnadödlighet med 2/3 till år 2015. En ny men bättre PGU. Frågan är om hon klarar livhanken på den här babyn då. Släkten suger och moster Ewa på handelsdepartementet är värst. Från hennes bord spills det inte ens smulor. Morbror Calle sneglar också åt ditt håll och vill sno äpplekrämen. Håll hårt i nappflaskan, PGU!

Inga kommentarer: