2008/01/07

Misshandel - Ja! Drogtest - Nej!

Även i skolan ska misshandel kallas misshandel. Det är bra att polisen är ute i skolorna och talar med skolpersonal och elever om detta. (Tänk om det gällde ishockeyrinkar också!! Tänk om pojkars - det är oftast pojkar som slåss - slagsmål lever av att se hockeyspelare slåss? Det var ett sidospår.)

Att lärare fysiskt ska kunna stoppa en elev som gör andra elever illa eller ägnar sig åt skadegörelse, tycker jag är självklart. Men fysiskt handlar om att hålla fast eller om att mota bort en elev och på ett ickekränkande sätt. (Frågan infinner sig: Hur ska man kunna göra det utan att eleven känner sig kränkt? Jodå, det är sättet man ingriper på som avgör det.)

Att alla föräldrar ska förmås teckna avtal med resp skola om att deras barn ska få drogtestas, hmmm, nej tack! Det är ett kroppsligt ingrepp som är olagligt och barn har i det fallet samma rättigheter som vuxna. (Det finns i nödfall lagutrymme för urinprov.) På en skola där drogsituationen (alkohol, narkotika, läkemedel och steroider) blivit akut och omfattande kan ett avtal om drogtester ev vara användbart under en begränsad period som en metod av många.

Under mina sex år som högstadielärare hade jag sammanlagt två elever som uppträdde påverkade och fick föras hem. Jag menar att en skola med bra förebyggande arbete och ett nära samarbete med social och polis ska kunna förhindra att kontrollen på en hel skola förloras. Och drogtester blir överflödiga.

Inga kommentarer: