2008/01/20

Hoppfull (?) knarktrend

Ögnar igenom EUs narkotikarapport för 2007 och konstaterar en del uppmuntrande uppgifter. Rapporten talar om ett historiskt högt bruk men också om en stabilisering. Missbrukarna återfinns i större utsträckning bland vuxna, vilket betyder att nyrekryteringen minskar. Var femte vuxen europé har nån gång testat narkotika.

Möjligen har en större samsyn och samordning av insatserna lett till att EUs regeringar lyckats bättre med sina strategier. Sverige uppvisar fortsatt ett lägre bruk och jag vill tro att den envisa svenska hållningen i narkotikafrågan äntligen ger resultat. Det behövs för legaliseringsrörelsen hålle på att samla sina styrkor för att inför UNGASS 2009 påverka narkotikalagstiftningen i världen i en liberalare riktning. Rörelsen finns också representerad i Sverige och påverkar partierna nationellt, även mitt eget parti.

Trots det är förutsättningarna att tränga tillbaka narkotikan bättre än på länge. Från 2001 till 2007 har pojkar i åk 9 som prövat narkotika (cannabis dominerar kraftigt) gått ner från 10% till 6%.

I Finspång håller vi på att formulera ett nytt alkohol- och narkotikapolitiskt program. Vi har ansvaret för det i BRÅ där jag är ledamot. Jag hoppas att vi blir överens om att gå på offensiven både inriktningsmässigt och resursmässigt.

Inga kommentarer: