2008/01/13

Massor med ingen jämställdhet

Läser DN idag och ser att på nästan varje sida i tidningen är det uttryck för bristen på jämställdhet.

1. Ojämlik arbetsfördelning hemma kan påverka kvinnors hälsa. Kvinnor med ojämlik arbetsbörda i hemmet har fler sjukskrivningar. Fortsatt har vi män en del att göra för att kmma i nivå när det gäller ansvaret i hemmet.

2. På debattsidan redovisas den statliga utredningen SOU "Kön, makt och statistik 2007:108" som nästan skrämmande visar hur stark mansdominansen fortsatt är i maktpositioner. De högsta politiska församlingarna är hyfsat jämställda och på topposter börjar kvinnorna ta utrymme. Men därunder är det fortsatt män, mn, män som gäller. Och ändå är vi ett av de mest jämställda länderna i världen!! Annonsen om den första partiledardebatten på onsdag är uppmuntrande: Mona, Maud, Maria mot Fredrik, Lars, Jan och Göran.

3. Av 40 elever på IT-programmet vid Linköpings universitet är 39 killar och 1 tjej!!! Helena Mischel, som tjejen heter, säger att det finns en klart uttryckt skepsis bland killarna mot att tjejerna klarar av utbildningen.

4. Flera artiklar om våld i tidningen visar på hur män med fysiskt våld ockuperar tillvaron och ibland riktar det direkt mot kvinnor.

5. På utrikespolitiken är det tur att Hillary är på G, annars skulle det bara handla om män.

6. Sporten, jaja!! 7 sidor varav 1,25 handlar om kvinnor. Men det är ju ett känt gammalt sorgebarn.

7. Ekonomisidorna förstärker bilden av roller och brist på jämställdhet. Ett uppslag om hud- och annan kroppsvård, utbildningar och som framtida näring, fokuserar på kvinnor. Men det förstärker samtidigt rollerna. Det matchas av en artikel om gym-träning, som idag visserligen har en blandad kundkrets men det är killar i artikeln.
I övriga artiklar om företag och kapitalfövaltning är det män som syns och uttalar sig.

Något att glädjas åt? Ja, det faktum att vänsterpartiet nationellt är det med störst kvinnorepresentation, mer än 50 procent. Det återspeglas i vår kommunala grupp där 4 av våra 6 mandat i fullmäktige innehas av kvinnor.

Ljuset kommer från vänster! (I alla fall på det här området.)

PS. Såg förresten delar av ett samtal mellan Ebba Witt-Brattström och en annan kvinna igår på TV. Hon berättade hur till och med Svenska Akademins Ordlista har mannen som norm. Begreppet 'feminism' förklaras som en rörelse som strävar efter att kvinnan ska bli jämställd med mannen!!! Som hon säger, inte att det är en rörelse som vill jämställdhet mellan män och kvinnor. Det ÄR en inte obetydlig skillnad i de två förklaringarna.

Inga kommentarer: