2008/01/02

Verkligheten, handelsministern! Verkligheten!


Handelsminister Ewa Björling sågade flera hundra svenska biståndsorganisationer häromdagen på DN debatt. Vi åkte med i den allmänna sågningen. Hon blev utsatt för kritik för att tillsammans med övriga EU tvingat på ett antal utvecklingsländer frihandelsavtal som mest gynnar EU. Organisationerna anklagas av henne för att bara "säga sig vilja bidra till utvecklingen i världens fattiga länder".

Vi bidrar i högsta grad. För tre år sedan drabbdes Sri Lanka av tsunamin. IOGT-NTO-rörelsen var först på plats med katastrofinsatser eftersom vi har ett omfattande arbete sedan tidigare i landet. Vi har fem återuppbyggnadsprojekt, varav fyra i områden som lider under inbördeskriget. Under de tre åren har bland annat 512 hus, brunnar, toaletter, 24 förskolor, fem samlingslokaler, 25 övernattningsbostäder för fiskare, vägar och en hälsoklinik färdigställts. Fokus har även legat på barns utveckling, ungdomsklubbar, drogförebyggande insatser och jämställdhet.

Och handelsministern kallar det för att bara "säga sig vilja bidra till utveckling". Välkommen att titta på spar- och låneinstitutionerna som vi också startar, som gör att folk kan starta eget! Välkommen att besöka 'utveckling'! Välkommen till verkligheten, handelsministern!

Inga kommentarer: