2008/01/18

I våldets spår

Kenya genomgår en svår politisk kris med etniska inslag. 250 000 människor är på flykt. Många av desa är HIV-smittade och från en klinik som före oroligheterna hade 24 000 patienter som undergick ARV-behandling har kliniken kontakt endast med 5%. Liknande situationer rapporteras från andra svårt drabbade provinser. En avbruten ARV-behandling kan medföra resistens mot den ARV-medicin man går på. Oroligheterna dödar med andra ord inte bara direkt, antalet AIDS-fall löper risk att snabbt öka i krisens spår.

Ett annat område med mörka siffror är våldtäkter i spåren av att lag och ordning sätts ur spel. Många kvinnor får betala ett högre pris än andra till följd av oroligheterna. Och som en ingrediens i detta ökade våld finns alkoholen, som med andra ord är en faktor som försvårar krisen. Kenya står utan en modern och effektiv alkoholpolitik, vilket i det här läget förvärrar situationen ytterligare.

Det är åtskilliga länder i regionen som står utan en effektiv alkohollagstiftning samtidigt som alkoholindustrin är såväl oerhört aktiv i att förhindra en sådan att etableras som att parallellt etablera nya marknader.

Ett uppdrag för oss kanske?

Inga kommentarer: